Jak správně užívat vitamíny?

Jak správně užívat vitamíny?

Vitamíny nám pomáhají zlepšit kvalitu zdraví a jsou skvělým způsobem, jak podpořit naše nutriční potřeby. Nicméně, pokud vitamíny neužíváte správně, nemusí se dostavit zlepšení. To, jak užíváte doplněk, může být stejně důležité jako to, který produkt užíváte – obojí může ovlivnit, kolik živin vaše tělo skutečně dostane.

Jak synchronizovat užívání vitamínů s naším stravovacím a pitným režimem? Jak dosáhnout, co největší efektivitu užitého vitamínu? Máme pro vás rady, jak je správně užívat.

Dvě důležité skupiny


Obecně rozdělujeme dvě skupiny vitamínů – vitamíny rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. S těmito skupinami by se mělo zacházet odlišně, protože každá má jiné parametry vedoucí k co nejlepší efektivnosti. Důležité je je užívat odděleně.

Ve vodě rozpustné vitamíny (B, C)


Do této skupiny patří všechny vitamíny B a vitamín C. Naše ledviny nepřetržitě regulují hladiny vitamínů rozpustných ve vodě a vylučují přebytečné množství z těla močí. Jelikož se neukládají v těle, s tím souvisí i pravidelnější dávkování. Co se týče času, kdy je nejlepší – záleží na konkrétním vitamínu. Například vitamín B12 se doporučuje užívat ráno, aby neovlivnil váš spánek, také B12 se lépe absorbuje s jídlem Vitamin C může zabránit Vašemu tělu absorbovat vitamín B12, proto se doporučuje mít mezi nimi rozestup 2 hodiny.

V tucích rozpustné vitamíny (A, D, E, K)


Jedná se o vitamíny A, D, E, K. Rozpouštějí se před tím, než se vstřebou do krevního oběhu. Neměly by se užívat na prázdný žaludek. K tomu, aby je trávicí systém absorboval je třeba je užívat po jídle obsahujícím tuk (avokádo, ořechy).

Multivitamíny


Multivitamíny ve většině případů obsahují vitamíny rozpustné ve vidě i v tucích. Přirozeně tak je nejvhodnějším způsobem užívat je s jedem a spolu s vodou. Pokud užíváte multivitamin na prázdný žaludek s vodou, vaše tělo nedokáže absorbovat obě skupiny. I proto se doporučují užívat vitamín rozpustné ve vodě a v tucích odděleně.

Několik praktických tipů:

Některé vitamíny dokáží zvýšit vstřebávání živin. Dostatečný příjem vitamínu C ze stravy a doplňků může zlepšit vstřebávání železa z doplňků a rostlinné stravy, ale vitamín C a železo není třeba užívat spolu.
Vitamíny a minerály mohou ovlivnit vstřebávání a účinnost léků. Proto konzultujte užívání léků v kombinaci s vitamíny s vaším lékařem.


Neužívejte vitamín K s vysokými dávkami vitamínu E.
Vysoké dávky Vitaminu C si rozdělte v průběhu dne.

Zpět na blog